7 Haziran 2017 Çarşamba
Anason Yetiştiriciliği
İnsanların hayatında önemli bir yere sahip olan ve alternatif tıp kuramının ortaya çıkmasına vesile olan şifalı bitkiler arasında anasonun yeri büyük olmaktadır. Anason, kültür olarak binlerce yıl öncesine Mısır uygarlığına kadar dayanan bir bitki olmaktadır. Genel olarak ecza bitkisi olarak tarihte kendisine yer bulmuş olan anason halen günümüzde ilaç sanayi alanında ve sağlıklı yaşam için direk olarak çayı yapılarak tüketildiğinden dolayı önemli bir yere sahip olmaktadır.
Anasonlar fizyolojik faaliyetlerini sürdürülebilmeleri açısından sıcak ve fazla rutubetli olmayan ortamlara sevmektedirler. Bu ortamlarda optimum yetişme yetisine ulaşabilmektedirler ve bu amaçla gerek ülkemizde gerekse farklı ülkelerde daha çok Akdeniz iklimine sahip olan bölgelerde anason yetiştiriciliği tercih edilmektedir.
Anason Tarımı
Anason tarımı yapmayı düşünen üreticilerin ilk olarak topraklarını bitkinin yaşam parametrelerine uygun bir hale getirmesi gerekmektedir. Genel olarak toprak işleme olarak yapılacak olan işlemlerde gerekli olan uygulamaların en başında derin olarak toprağa girme işlemidir. Yine ekim öncesinde diskaro gibi bir ekipman ile toprağa girilmesi yapılması gereken uygulamalardan olmaktadır.
Genel olarak anason için ekim işlemi yapılırken serpme ya da sıraya ekim yöntemleri kullanılabilir. Aynı zamanda ekim işleminin mart ya da nisan ayları arasında yapması önemli olmaktadır.
Anason hasat zamanı genel olarak çiçeklerinin kahverengileşmesi ile alakalı olmaktadır. Genel olarak temmuz başında yolma ve dipten söküm şeklinde hasat işlemi gerçekleştirilmektedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder